Terugblik 2018

Lieve mensen sponsors en belangstellenden,

Het jaar 2018 nadert zijn einde. Wij van Orchid Garden Nepal mogen terugkijken op een jaar waarin weer van alles is gebeurd.

Bina en Sunita hebben hier een verslag van gemaakt.

Shrawan 2074 to Asha 2075

Wat betekent dat? Dit is van juli 2016 tot juli 2017 volgens de Nepalese kalender. De namen Shrawan en Asha zijn Hindoe namen.

Het verslag is in het Engels wat hopelijk geen probleem geeft om dit te lezen.
Het is een greep uit de activiteiten uit deze periode.

Het enthousiasme spat er nog altijd vanaf en de kinderen en leerkrachten hebben weer dankzij uw steun dit jaar kunnen werken aan een stukje opbouw voor een toekomst. Dankzij uw hulp hebben zij dit kunnen realiseren. Er hebben de afgelopen 2 jaar heel wat wisselingen plaats gevonden. Het team is aangevuld met nieuwe leerkrachten. Het is goed dat er af en toe wisselingen plaatsvinden. Iemand die al jaren hetzelfde doet kan uitzien naar verandering en de focus is niet meer hetzelfde als aan het begin. Nieuwe uitdagingen en werkomgeving kunnen weer nieuwe energie geven. Wij als bestuur hebben hier ook mee te maken. De lopende zaken gaan goed maar het is niet altijd mogelijk om dezelfde energie te geven zoals we die in het begin hebben kunnen geven. Ik zelf ga ieder jaar naar Nepal en doe dit om vooral de focus scherp te houden en het contact met OGN. Wekelijks hebben we wel contact met Bina en Sunita via de mail of Messenger. Martine, die de informatie voor de sponsorkinderen verzorgt naar de sponsors, is afgelopen zomer met haar gezin naar Nepal geweest. Zo is het goed elkaar te ontmoeten en is er in het persoonlijk contact duidelijker af te spreken.
Bijna dagelijks is er nieuws op facebook te vinden over OGN. Via de website is er een link naar facebook. Wij realiseren dat niet iedereen facebook heeft en dat er mensen zijn die social media niet willen. Achterom kijken is nodig om weer te kunnen werken aan de toekomst. De toekomst waarin we op dezelfde manier door willen gaan en dan met de nadruk op kwaliteit en niet op kwantiteit. Korte lijnen houden en zorgen dat het geheel voor iedereen goed is te overzien.

Als kleine organisatie zijn we dit jaar aangehaakt bij de NFN (Nepal Federatie Nederland) die dit jaar is opgericht. NFN fungeert als een soort paraplu voor kleine stichtingen. Een voorbeeld hiervan is subsidie aan te vragen; dit is dan mogelijk om dit in groter verband te doen of wanneer het bestuur van een stichting niet meer verder kan of wegvalt. De NFN zorgt dan voor continuïteit. Ook worden er workshops op verschillende terreinen georganiseerd, zo is er in februari een workshop over het onderwijs. Door in contact te zijn met elkaar en daardoor ervaringen uitwisselen kun je elkaar ook versterken op diverse terreinen, zoals gezondheidszorg, onderwijs en landbouw.

Een bedrijf in de reiswereld, BCD travel, ziet – naast de kern de taak mensen wereldwijd te vervoeren – ook om naar lokale projecten in ontwikkelingslanden. Hiervoor was de mogelijkheid een aanvraag in te dienen. Ons bestuurslid Marianne Goedegebuure is werkzaam bij dit bedrijf. Ook wij hebben een aanvraag ingediend. Met behulp van José Douma en Suraj Dahal is de aanvraag verder inhoudelijk verzorgd. Dit was een heleboel werk in korte tijd.
José, de dochter van onze penningmeester Dick Douma, is vrijwilliger geweest van begin september tot begin november. U kunt haar verslag lezen onder deze link https://josedouma.wordpress.com/author/josedouma/

Suraj Dahal, is onze steun en toeverlaat vanaf de start in 2006. Bij dit soort aanvragen is hij een zeer kundige man in het samenstellen van rapporten. Omdat hij de lokale situatie ook goed kent kan hij ons ook voorzien van goed advies. Dit is een Nepalees die in het buitenland heeft gestudeerd (universiteit van Cambridge) en zich inzet voor de kansarme in zijn land.

Het aankomend jaar bestaan we al weer 12 ½ jr. We willen hierbij stilstaan en wel op 1 juni. Zet deze datum maar vast in uw agenda. Het programma zal u in april worden toegezonden. Goed om elkaar weer eens te ontmoeten en bij te praten.

Ik dank u voor de steun en support van het afgelopen jaar en hoop dat wij met u er weer een mooi jaar van mogen maken voor de kinderen in Nepal.

Gezegende kerstdagen en een voorspoedig Nieuwjaar!

Namens het bestuur OGN.

Fien van ‘t Sant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *